O criptomoneda a Bancii Centrale nu este buna pentru stabilitatea financiara a tarii, conform unui studiu al Bancii Centrale din Coreea.

Studiul, care poarta numele de “Moneda Digitala a Bancii Centrale si Stabilitatea Financiara”, a dezvaluit ca introducerea depozitelor in monede digitale ar scadea radical cantitatea de credite private oferite de bancile comerciale. Ca rezultat, aceste banci vor creste rata dobanzii, lucru care va conduce la scaderea raportului rezerva-depozit.

 

Autorii studiului, Young Sik Kim si Ohik Kwon, au ajuns la aceasta concluzie considerand ca bancile centrale isi asuma rolul de tutulari ai conturilor. In scenariul curent, bancile comerciale isi asuma rolul de a pazi si a administra banii clientilor in schimbul unei dobanzi anuale. O moneda digilata a Bancii Centrale ar reduce dependenta oamenilor de bancile comerciale, lucru care le-ar putea lasa pe acestea fara fonduri intr-un timp foarte scurt.

 

Ideea de o criptomoneda a Bancii Centrale genereaza panica

 

“Daca Banca Centrala lanseaza o moneda digitala cu o rata a dobanzii pozitiva, atat persoanele fizice cat si cele juridice vor gasi convenabil sa isi converteasca banii pe care ii tin in bancile comerciale in aceasta moneda a Bancii Centrale.” spune studiul. “Sistemul bancar ar putea fi lasat fara fonduri, devenind astfel instabil, lucru care ar putea sa afecteze creditele din economie.”

 

In termeni simpli, autorii discuta despre un scenariu numit “panica bancii”, in care clientii isi concediaza bancile si isi convertesc depozitele in monede digitale, parasind total sistemul bancar.

 

Pe de alta parte, daca Banca Centrala decide sa imprumute depozitele bancilor comerciale, vom asista la o crestere a cantitatii de credite. Ca urmare, bancile ar scadea rata dobanzii, iar conditiile de acordare a creditelor s-ar inlesni.

 

Acest studiu vine ca urmare a discutiilor avute la nivelul Coreei despre lansarea de o criptomoneda a Bancii Centrale. In luna iulie a anului 2018, Banca Centrala din Coreea a argumentat ca o moneda digitala ar afecta politicile lor monetare stabile, mai ales tinand cont de riscurile asociate cu lichiditatile pentru credite, dar si cu abordarea legala.

 

Chiar si asa, la nivel mondial numeroase banci centrale s-au aratat interesate de introducerea si folosirea unei criptomonede nationale. Intr-un raport publicat in ianuarie 2019, cercetatorii au aflat ca peste 70% dintre bancile centrale ale lumii studiaza ideea adoptarii unei monede digitale. Dintre cele 63 de institutii financiare din aceasta categorie, 41 provin din tari cu economii in curs de dezvoltare, precum India si China, in timp ce restul din economii puternice.

 

Raportul a mentionat Suedia si Uruguai ca fiind singurele doua tari ajunse aproape de lansarea unei criptomonede.

 

Articol preluat de pe ccn.com