Anul 2018 a fost un an al inovatiei tehnologice. Marturie stau lucruri precum: dezvoltarea in stadiu incipient a computing-ului ambiental, teleportarea cuantica, mantii pentru invizibilitate, imbunatatirile din domeniul genomicii, si chiar politisti robot. E adevarat, inca nu zburam cu masinile, ca in serialul de animatie Jetsons, insa nu suntem departe. 2019 va fi un an care va continua acest trend, si va aprofunda si mai mult descoperirile impinse la extrem in domeniu tehnologiei. Iata 4 zone de interes ale tehnologiei aflate in plina expansiune, care ne vor modela lumea in 2019
Internet-ul lucrurilor sau Internet of Things (IoT) reprezinta multitudinea tuturor echipamentelor sau device-urilor care pot fi citite, recunoscute, localizate, adresate, si controlate prin internet. Acesta include o gama larga de obiecte, de la aparatura casnica, la bunuri de larg consum, consumabile si chiar masini.In prezent cam tot ce poate fi aprins, se poate conecta la internet, acesta fiind motivul pentru care datele pot fi share-uite intre device-uri, si astfel comunicarea intre ele poate fi realizata.
Cei de la Cisco sustin ca Internet of Things este de fapt Internet of Everything si preconizeaza ca, pana in 2020, peste 50 de miliarde de device-uri (inclusiv smart-phone-uri, aparatura casnica si aparatura de birou) vor fi conectate la internet printr-o retea de senzori.
Termenul de ‘’Oras Inteligent’’(Smart City) inseamna crearea unei infrastructuri publice si private care sa desfasoare activitati menite sa asigure viata si siguranta cetatenilor. Conceptul de Smart City include comunicatiile (retele 5G), transportul public, energia electrica, resursele de apa, colectarea deseurilor, tehnologiile legate de constructiile inteligente, precum si tehnologiile legate de servicii si Securitate. Acestea sunt orasele viitorului.
Iar Iot va fi nu doar motorul acestor orase inteligente, ci si elementul care va integra toate resursele, tehnologiile, serviciile si infrastructura. Firma de cercetare Frost & Sullivan estimeaza ca potentialul gobal de piata pentru segmentele oraselor inteligente, si anume transport, sanatate, infrastructura, constructii, energie si guvern, va fi de 1.5 trilioane .
Inteligenta artificiala aflata in plina dezvoltare, invatarea automatizata, interfata dintre om si computer si realitatea augmentata nu mai reprezinta chestiuni de science – fiction. In prezent, descoperirile tehnologice ne permit sa intelegem mai bine aceste schimbari .
In prezent exista dezbateri etice cu privire la IA si implicatiile amenintatoare ale tehnologiilor viitoare care pot sa gandeasca la fel (sau mai bine ) ca o persoana si pot lua singure decizii. Crearea unei entitati de genul personajului ‘’Hal’’ din filmul lui Stanley Kubric, 2001 A Space Odissey, nu este departe de a fi realizata, deci aceste temeri pot fi motivate .
Majoritatea datelor digitale sunt, in prezent, nestructurate si sunt un complex de imagini, texte, videoclipuri si alte tipuri de date. Estimarile sugereaza ca undeva la 80 – 90 % din datele digitale ale lumii sunt nestructurate, iar aceaste procente cresc in fiecare zi . Pentru a incepe macar sa intelegem ce inseamna ca si volum, avem nevoie de tehnologii avansate, iar Inteligenta Artificiala este mijlocul prin care datele sunt procesate in ziua de azi, si aceasta reprezinta o parte din viata noastra de zi cu zi .
In 2019, companiile si guvernele vor continua sa dezvolte tehnologii care sunt capabile sa distribuie inteligenta artificiala si invatarea automatizata catre milioane de computere pe tot globul . Intrebarea care se pune este cat de aproape suntem de crearea unei entitati precum ‘’Hal’’, care sa fie capabila sa aiba emotii si sa analizeze personalitatea ?
Lumea calculelor a fost zdruncinata de aparitia computerelor in anii ’60 . De atunci si pana in prezent, evolutia a facut pasi gigantici, astfel incat, in prezent, calculele clasice au crescut exponential ca si rapiditate, iar dispozitivele necesare realizarii acestor calcule, au devenit din ce in ce mai mici .
Incepem, sa depasim era calculelor clasice si sa pasim in era calculelor cuantice . Se preconizeaza ca folosirea calculelor cuantice ne va arunca in viitor prin impactul pe care acestea il vor avea asupra inteligentei artificiale si asupra analizei datelor . Viteza si complexitatea calculelor cuantice ne vor permite sa gasim raspunsul la unele dintre cele mai mari si complicate probleme cu care se confrunta umanitatea.
Computerele cuantice folosesc biti cuantici in loc sa foloseasca biti binari, ca pana acum, pentru a realiza comunicatiile digitale.
Futurologul Ray Kurzweil a afirmat ca umanitatea va putea sa isi extinda orizonturile inteligentei de un milion de ori si, de asemenea, a mai spus ca puterea computing – ului se dubleaza la fiecare doi ani . Descoperirile recente din domeniul fizicii, nanotehnologiei, a stiintei materialelor ne plaseaza intr-o realitate care nu putea fi conceputa acum un deceniu .
In 2018, in pofida investitiilor in securitate si a garantiilor informatice aduse de companii, datele multora dintre ele au fost accesate fraudulos. Amenintarile cibernetice sunt de la an la an mai sofisticate si mai periculoase . Compania Gemalto a afirmat ca in prima jumatate a anului 2018, accesarile frauduloase de date au compromis 4.5 miliarde de inregistrari. Un studiu al Universitatii din Maryland a descoperit ca, in prezent, hackerii ataca computere odata la fiecare 39 de secunde.
In 2019 se asteapta un asediu al noilor metode fizice si cibernetice de atac, inclusiv tool-uri automate pentru hacking, ce vor aduce riscuri noi pentru persoane, locuri si retele comerciale. Orchestratorii din spatele acestor atacuri vor fi fie teroristi, infractori, hackeri si chiar natiunile rivale.
Mediul fizic si cel digital s-au contopit in ecosistemul cibernetic. Pe masura ce devenim din ce in ce mai conectati la munca sau in viata personala, vom deveni mai vulnerabili. Securitatea cibernetica este punctul comun intre IoT, orasele inteligente, si lumea inconjuratoare cu automatizarile sale.
Am atins in acest articol doar cateva dintre inovatiile ce vor veni si vor avea un impact semnificativ asupra vietilor noastre in 2019 si in anii ce vor urma. Omenirea a intrat intr-o era a noii renasteri prin accelerarea dezvoltarii tehnologiei ce va schimba fata lumii asa cum o stim. Cu toate aceastea, odata cu beneficiile, vor aparea si riscuri. Nu putem sa scapam din vedere acest aspect, si trebuie sa planificam si sa integram sitematic acestor inovatii metodele de securitate aferente. Sa speram ca prin actiunile noastre vom obtine o baza tehnologica ce ne va ajuta sa ramanem prosperi si in siguranta
Gospodarii din intreaga lume sunt mereu dornici sa gaseasca metode prin care sa isi usureze…
Calatoriile si descoperirea celor mai putin cunoscute colturi ale lumii reprezinta un vis al multor…
Oaspetii apreciaza un hotel sau o pensiune in functie de mai multe criterii. Printre acestea…
Situatia personala, profesionala, politica sau economica din tara te-a determinat sa emigrezi, singur sau alaturi…
Ti-ar placea ca, atunci cand spui cel mai important „Da“ din viata ta – acela…
Turcia este destinatia preferata de majoritatea turistilor. Poarta Orientului, legatura dintre Europa si Asia, aceasta…
Vezi comentarii