Oficialii americani spun ca un atac cibernetic al armatei americane impotriva Iranului, lansat la inceputul verii, a avut un impact persistent asupra capacitatii armatei iraniene de a viza petroliere in Golful Persic, potrivit unui nou raport din New York Times.
Se pare ca iranienii continua sa recupereze sisteme, retele si date tintite dupa atacul cibernetic, care a fost lansat in iunie, la un apogeu al tensiunilor dintre Iran si aliatii americani.
Atacul a fost lansat de US Cyber Command. Aceasta a vizat si a sters o baza de date cheie folosita de fortele paramilitare ale Iranului, cunoscute sub numele de Garzile Revolutionare Islamice. Garzile revolutionare sunt responsabile pentru atacurile care au lovit doua tancuri petroliere din Stramtoarea Hormuz, sustin oficialii americani. Iranul neaga responsabilitatea.
Baza de date vizata a fost folosita de Garzile Revolutionare pentru a planifica atacuri in Golful Persic. Stramtoarea Hormuz este un punct cheie strategic care imparte Golful de Marea Oman. Aproape jumatate din comertul mondial cu petrol trece prin stramtoare.
Atacurile cibernetice au reprezentat o arma-cheie in arsenalul american, deoarece conducerea SUA si Iranul s-au angajat in atacuri extinse pe tot parcursul anului 2019. In loc de un „atac cinetic” traditional, cum ar fi o racheta, un atac cibernetic este vazut ca „sub pragul“ razboiului si, in teorie, poate evita escaladarea pe care alte atacuri o pot provoca.
Atacul a venit ca raspuns la faptul ca Iranul a atacat si doborat cu succes o drona americana in regiune.
Oficialii americani au spus ca nu a existat nicio escaladare din Iran ca urmare a acestor atacuri. Nu au existat atacuri impotriva cisternelor din regiune de la atacul armatei americane din 20 iunie.
Cu toate acestea, avand in vedere noutatea domeniului, nu este clar pentru nimeni cum se termina toate acestea.
Golful Persic este unul dintre cele mai active teatre cibernetice de razboi din lume. Ieri, a fost publicat un raport asupra hackerilor legati de Iran care vizeaza giganti de petrol si gaze din tarile rivale din Golf.
Este cea mai recenta dintr-o lunga linie de activitate cibernetica din regiune care se intinde in urma cu doua decenii. Puternic conflict al lumii, puterile din Golful Persic joaca tot mai mult jocul regional al puterii in cyberspatiu.
Industria energetica este, de obicei, in prima linie a acestor conflicte, indiferent daca atacurile au loc cinetic, cum a fost cazul cand minele au lovit cisternele petroliere in iunie sau daca sunt atacuri cibernetice, asa cum a fost raportat ieri. Industria nu este doar o sursa de bogatie mare, companiile sunt, de asemenea, strans legate sau direct controlate de dictatori sau autocrati in fruntea fiecaruia dintre aceste state.
Renuntand la regulile din epoca Obama, politica administratiei Trump in domeniul ciberspatial este de a lua mai usor ofensiva.
Genul armatei Paul Nakasone, seful Comandamentului Cyber al SUA, spune ca propria sa strategie este „implicarea persistenta”, un alt semnal mai clar ca hackerii armatei americane adopta o pozitie mai agresiva si mai activa ca niciodata.
Gospodarii din intreaga lume sunt mereu dornici sa gaseasca metode prin care sa isi usureze…
Calatoriile si descoperirea celor mai putin cunoscute colturi ale lumii reprezinta un vis al multor…
Oaspetii apreciaza un hotel sau o pensiune in functie de mai multe criterii. Printre acestea…
Situatia personala, profesionala, politica sau economica din tara te-a determinat sa emigrezi, singur sau alaturi…
Ti-ar placea ca, atunci cand spui cel mai important „Da“ din viata ta – acela…
Turcia este destinatia preferata de majoritatea turistilor. Poarta Orientului, legatura dintre Europa si Asia, aceasta…