Categorii: Tech

Cablurile subacvatice au batut recordul de viteza a internetului

Cablurile subacvatice sunt miezul internetului. Conectand locuri precum Statele Unite si Europa, sau Franta si India, acestea faciliteaza traficul la nivel mondial.
Unul dintre aceste cabluri este Marea, si conecteaza Virginia Beach, SUA cu Balboa, Spania. Infinera a anuntat recent ca acesta a depasit recodul mondial pentru cantitatea de date transmise intr-o secunda. In acest articol vom vorbi despre tot ce ar trebui sa stii in legatura cu cablurile subacvatice, si vom exemplifica prin cifre.

378 de cabluri

Acesta este numarul total de cabluri subacvatice functionale in acest moment, potrivit companiei TeleGeography, care conduce cercetari de piata in domeniul comunicatiilor. Cablurile moderne folosesc fibra optica si laserele pentru a trimite datele. Majoritatea acestora completeaza conexiuni cheie, precum New Jersey cu Paia Grande, Brazilia sau Australia cu Indonezia si Singapore.

6604 de kilometri

Aceasta este lungimea cablului Marea, detinut de Facebook, Microsoft si Telxius, cel care a depasit recordul. In interiorul sau, Marea are opt perechi de fibre optice. Fiecare pereche se comporta ca un drum cu doua benzi, traficul mergand intr-o directie print-o fibra, si in directia opusa prin cealalta. Microsoft a anuntat punerea acestuia in functiune in septembrie 2017.

4.648.868 de kilograme

Aceasta este greutatea totala a cablului Marea, aceeasi greutate pe care o au 30 de balene albastre. In termeni de adancime, echipamentul de afla la aproape 5200 de metri.

33 de milisecunde

Acesta este intervalul de timp de care un foton de lumina are nevoie pentru a traversa cablul Marea din Spania pana in Statele Unite, sau invers, potrivit lui Geoff Bennett, director de solutii si tehnologie la Infinera. Lumina se deplaseaza cu o viteza mai mica prin fibra optica decat prin vacuum.

Scopul trecerii luminii prin cabluri este transmiterea informatiilor. In trecut, acest lucru se facea folosind un sistem de impulsuri intermitente, asemenator codului Morse, sau un sistem binar, unde daca lumina laserului era aprinsa avem un 1, iar daca era stinsa aveam un 0, explica Bennett, mentionand ca in realitate sistemul de codare era “putin mai complicat de atat”.

Industria s-a reorientat in 2010 catre un sistem mai complex. “Daca vrei sa muti din ce in ce mai multe date, atunci stingerea si aprinderea unui lumini nu este suficienta”, a spus acesta. Ultima metoda implica modularea fazelor luminii.

4 milioane de filme HD

Acesta este numarul de filme care ar putea fi difuzate in acelasi timp printr-o singura fibra, intr-o directie, folosind cablul Marea. Acest numar pleaca de la ideea ca rata de transfer este de 20 TB pe secunda, capacitatea operationala standard a echipamentului subacvatic. Vrei sa tranmiti filmele in 4K? La 20 TB pe secunda poti transmite 793.000 in acelasi timp.

4.8 minioane de filme HD

Folosind o noua metoda, Infinera a reusit sa depaseasca transferul de date normal al retelei, si a transmis date cu viteza de 24.2 de TB pe secunda, adica aproape 5 milioane de filme HD, sau 960.000 de filme 4K, toate in acelasi timp. Au reusit chiar si sa depaseasca aceasta viteza, inca cu cat urci mai mult, cu atat se mareste riscul pierderii de date.

26.2 TB pe secunda

Aceasta este viteza maxima de transfer pe care a obtinut-o Infinera. Ca sa iti dat de mult inseamna, gandeste-te ca viteza calculatorului tau este de aproximativ 250 de Mbps, care inseamna aproximativ 0.25 Gbps, adica 0.00025 TB pe secunda.

Cum au reusit sa obtina aceasta viteza a cablurilor subacvatice?

 

Infimera construieste echipamentele care “pun lumina in fibra optica”, explica Bennett. Pentru a obtine o viteza cu 20% mai mare decat capacitatea cablului, compania a facut doua lucruri. In primul rand a implementat “multiple lungimi de unda pe un singur chip optic, pentru a le putea aduce mai aproape una de cealalta, si pentru a putea trece mai multe printr-o singura fibra”, explica el. “In a doilea rand, fiecare lungime de unda este transmisa drept un set de purtatori care permin o spatiere mai mica”. Asa ca in timp ce fibra ramane aceeasi, cantitatea de date pe care o pot transmite creste.

Nu este necesar sa stii cum a fost posibil acest lucru, ci doar sa retii cum circula datele in lume, de pe un continent pe altul, prin mii de kilometri de cabluri subacvatice.

Preluat de pe Popular Science

Echipa Ryze

Articole recente

Tocatoarele de crengi sunt potrivite si pentru lucerna si coceni? Raspunsul utilizatorilor!

Gospodarii din intreaga lume sunt mereu dornici sa gaseasca metode prin care sa isi usureze…

2 years în urmă

Exploreaza lumea fara limite! Iata ce beneficii iti ofera serviciul de inchirieri masini!

Calatoriile si descoperirea celor mai putin cunoscute colturi ale lumii reprezinta un vis al multor…

2 years în urmă

Iata cum sa iti surprinzi oaspetii cu cele mai elegante si parfumate cosmetice hoteliere de pe piata!

Oaspetii apreciaza un hotel sau o pensiune in functie de mai multe criterii. Printre acestea…

2 years în urmă

Permisul de barca clasele C, D si S poate face diferenta, in primele luni in alta tara!

Situatia personala, profesionala, politica sau economica din tara te-a determinat sa emigrezi, singur sau alaturi…

3 years în urmă

Fa-ti cununia civila pe mare si lasa-te luata de… valurile iubirii!

Ti-ar placea ca, atunci cand spui cel mai important „Da“ din viata ta – acela…

3 years în urmă

Am intrebat 100 de romani de un last minute. “Turcia”, au raspuns majoritatea dintre ei!

Turcia este destinatia preferata de majoritatea turistilor. Poarta Orientului, legatura dintre Europa si Asia, aceasta…

3 years în urmă