In cea mai stilata si impresionanta cladire Eero Saarinen din centrul de cercetare Thomas J Watson din Yorktown Heights, inginerii IBM lucreaza la asamblarea unei noi generatii de super-computere , construite pe principii de mecanica cuantic. Aceste masini din alte lumi sunt inchise in rame metalice rezistente, aratand ca niste candelabre de aur sau ca niste stupi robotici de albine. Dispozitivele efectueaza operatiunile lor magice aflandu-se in carcase ca niste frigidere vidate, sigilate etans si super-racite. Este o tehnologie care combina inteligenta, cat si frumusetea.
Viitoarele iteratii ale acestor computere cuantice vor putea rezolva probleme matematice, pe care calculatoarele obisnuite nu au nici o speranta sa le faca. Ele vor accelera considerabil calculele clasice, vor modela cu exactitate fenomene naturale complexe precum reactiile chimice si vor deschide frontierele inca neexplorate pentru cercetarea stiintifica. In ciuda aspectului lor arcanic, masini ca acestea vor intercationa cu fiecare aspect al vietii noastre – de la descoperirea drogurilor pana la securitate digitala.
Acest din urma domeniu prezinta provocari semnificative. Un avantaj pe care computerele cuantice le au fata de cele traditionale este un talent pentru calculatiile cu numere mari, o operatie din ce in ce mai dificila pentru computerele actuale, deoarece reprezinta baza pentru aproape toate schemele de criptare de astazi. Un calculator cuantic suficient de avansat, pe de alta parte, poate sa treaca prin aceste calcule matematice extrem de avansate cu aceasi forta cu care trecea sangele unui Xenomorph prin metal in franciza filmelor Alien .
Perspectiva calculului cuantic necesita o regandire completa a criptografiei
Criptarea de astazi poate deveni invechita mai devreme decat anticipeaza majoritatea oamenilor. Dupa cum a subliniat Adam Langley, inginer software de la Google, intr o postare recenta pe un blog , unii experti prevad ca acest lucru ar putea avea loc in decursul deceniului. Michele Mosca, co-founder al Institutului pentru Calcul Quantic din Waterloo, Ontario, a estimat ca poate fi o sansa de 1 la 7 ca descoperirile cuantice sa depaseasca RSA-2048, un standard comun de criptare, pana in 2026. Daca este adevarat, insemana ca acesta este momentul pentru redefinirea enginnering-ului in ceea ce priveste apararea digitala. Dupa cum spunea Langley in postul sau , asteptarea unei indrumari cu privire la standarde “pare periculoasa”; nu este timp de pierdut.
Afirmarea viziunii lui Langley a fost facuta intr-o lucrare recenta a Academiile Nationale de Stiinte, Inginerie si Medicina. Organizatia de cercetare a stabilit ca, desi aparitia unui calculator cuantic capabil sa sparga toate standardele de criptare nu este probabila in decursul deceniului, pregatirile pentru apararea impotriva unuia trebuie sa fie intreprinse cat mai curand posibil. Deoarece standardele web au nevoie de mai mult de un deceniu pentru a fi implementate, un comunicat de presa care insoteste lucrarea a avertizat ca, dezvoltarea unor noi algoritmi rezistenti la atac “este acum critica”.
Epoca calculului cuantic se apropie repede. Companii Fortune 500, cum ar fi IBM, Google, Microsoft si Intel, se alatura tehnologiei, alaturi de companii mici, cum ar fi Rigetti din California. Statele natiunilor, cum ar fi China, intre timp, investesc miliarde de dolari in cercetare si dezvoltare. Orice entitate va atinge asa-numita suprematie cuantica prima, se va afla in posesia unei puteri fara precedent – echivalentul ochelarilor X-ray pentru Internet.
Asta daca nu actionam cu urgenta sa ne protejam.
Related posts
2 Comments
Leave a Reply Cancel reply
Crypto Fear Level

[…] care intervalul de infectie nu a fost acelasi in cazul tuturor poate avea legatura cu masurile de securitate de la fiecare locatie in parte, precum software-ul de securitate sau retelele locale […]
[…] parte a problemei este fondul de talente. Cybersecurity nu este un domeniu tanar, unele dintre principiile sale de baza au fost in jur de la inceputul […]