Autoritatile Statelor Unite din New Jersey au anuntat arestarea a trei barbati care sunt acuzati ca au fraudat investitorii de peste 722 de milioane de dolari, ca parte a presupusului crypto-ponzi BitClub Network, potrivit unui anunt din 10 decembrie al Ministerului Justitiei.

 

Potrivit comunicatului de presa, BitClub Network a promis rate masive de rentabilitate in schimbul investitiilor intr-un pool de minat. Persoanele din centrul schemei au destituit peste 722 de milioane de dolari din aceste fonduri in propria lor viata luxoasa in loc de pool-ul promis.

 

Autoritatile acuza in continuare cei trei barbati arestati ca au falsificat informatii cu privire la returnari, pentru a solicita mai multe investitii.

 

Cei trei acuzati sunt Matthew Goettsche si Jobadiah Weeks – ambii din Colorado – si Joseph Abel din California. Autoritatile acuza primii doi cu conspiratie pentru savarsirea unei fraude bancare, care are o pedeapsa maxima de 20 de ani de inchisoare, precum si conspiratie pentru a oferi si vinde valori active neinregistrate. Abel, care aparent era mai putin activ in schema, a fost acuzat doar de conspiratie pentru a oferi si vinde active neinregistrate, acuzatie care poarta o pedeapsa maxima de 5 ani de inchisoare.

 

Comunicatul de presa mentioneaza conspiratori suplimentari care nu au fost numiti sau acuzati de infractiuni.

 

Acesta nu este primul indiciu potrivit caruia BitClub nu poate fi o operatiune de incredere. In 2016, siteul de stiri crypto 99Bitcoins a avertizat impotriva investitiilor in BitClub, in ​​ciuda eliminarii unei etichete „inselatorie” anterioare de la companie. Autorul, Ofir Beigel, a explicat:

„Dupa ce am adunat faptele, nu pot demonstra fara indoiala ca Bitclub Network este o inselatorie. Cred totusi ca modelul de afaceri al Bitclub Network lipseste si nu as investi personal in acesta. ”

 

In martie 2017, Cointelegraph a raportat despre acuzatiile ca BitClub a lansat un atac de maleabilitate in reteaua Bitcoin (BTC).

 

Probabil cea mai cunoscuta inselatorie cripto din istorie, cazul OneCoin a cunoscut o actiune legala remarcabila recent. In noiembrie, un juriu din Manhattan a gasit un avocat vinovat de spalarea a peste 400 de milioane de dolari in numele faimosului fondator OneCoin, Ruja Ignatova, cunoscut si sub numele de Cryptoqueen. Pentru serviciile sale, ar fi fost platit 50 de milioane de dolari.

 

Locatia lui Ignatova ramane necunoscuta. Saptamana trecuta, site-ul OneCoin a intrat in sfarsit offline, dupa ce a reusit sa obtina 4 miliarde de dolari.