La doar doua saptamani dupa ce a recunoscut ca a stocat milioane de parole fara a le securiza, Facebook cere parolele de e-mail utilizatorilor noi, pentru a le permite accesul pe reteaua de socializare.
Utilizatorilor noi de pe Facebook li s-au solicitat parolele adreselor de e-mail folosite pentru a se inregistra pe platforma. Mesajul suna astfel: “Pentru a continua sa folosesti Facebook, va trebui sa confirmi e-mailul. Din moment de te-ai inregistrat cu [adresa de e-mail], poti face acest lucru automat…”.
Mai jos, formularul cere parola de e-mail.
“Este cam dubios”, a spus consultantul in securitate Jake Williams. “Nu ar trebui sa iti ceara aceasta parola, si nu au dreptul de a se folosi de ea. Daca de asta este nevoie pentru a utiliza Facebook, mai bine renunti.”
Intr-o declaratie publicata dupa ce informatiile au ajuns in presa, Facebook sustine ca nu stocheaza parolele de e-mail, si a anuntat ca va renunta la aceasta practica.
“Intelegem ca optiunea de verificare a parolei nu este cea mai inspirata idee, asa ca vom renunta la aceasta”, a scris Facebook.
Nu se stie cat de raspandita a fost metoda, insa in aceeasi declaratie Facebook spune ca utilizatorii au optiunea de a sari peste acest pas, si de a-si activa contul prin metoda traditionala, si anume un cod trimis prin SMS sau prin e-mail. Aceste variante sunt prezentate in sectiunea de Ajutor, care poate fi accesata din coltul de sus al paginii.
Pasul aditional de autentificare a fost observat in weekend de o persoana preocupata de securitatea digitala, si anume de e-sushi, de pe Twitter. Am testat acest lucru, inregistrand un cont Google pe care Facebook l-ar putea vedea suspect, prin utilizarea unei adrese de e-mail de unica folosinta si a unui VPN din Romania, si am fost condusi la optiunea mentionata mai sus, unde ni s-a solicitat parola de e-mail.
“Practic, Facebook pescuieste parole pe care nu ar trebui sa le stie.”, a scris e-sushi intr-un tweet.
Sub formularul in care este solicitata, Facebook promite ca nu va stoca parola, insa compania a mai fost in trecut penalizata pentru ca a folosit informatii pe care le-a cerut initial din motive de securitate.
Anul trecut, Facebook a fost prinsa permitand agentiilor de publicitate sa foloseasca numele de telefon ale utilizatorilor, furnizate cu scopul autentificarii in doi factori, pentru a desfasura diverse campanii de promovare. Mai mult decat atat, platforma a introdus o optiune prin care poti cauta o persoana dupa numarul de telefon, “incalcand asteptarile utilizatorilor si practicile elementare de securitate”, conform gruparii Electronic Frontier Foundation.
Facebook are o istorie problematica si cand vine vorba de stocarea parolelor. Luna trecuta, compania a recunoscut ca a stocat parolele necriptate ale catorva sute de milioane de utilizatori, acestea fiind accesibile pentru peste 2000 de angajati.
Desi in ultimele saptamani Facebook a parut sa adopte o atitudine pro-confidentialitate, atitudinea companiei in privinta utilizatorilor noi lasa mult de dorit.
Preluat de pe The Daily Beast
Gospodarii din intreaga lume sunt mereu dornici sa gaseasca metode prin care sa isi usureze…
Calatoriile si descoperirea celor mai putin cunoscute colturi ale lumii reprezinta un vis al multor…
Oaspetii apreciaza un hotel sau o pensiune in functie de mai multe criterii. Printre acestea…
Situatia personala, profesionala, politica sau economica din tara te-a determinat sa emigrezi, singur sau alaturi…
Ti-ar placea ca, atunci cand spui cel mai important „Da“ din viata ta – acela…
Turcia este destinatia preferata de majoritatea turistilor. Poarta Orientului, legatura dintre Europa si Asia, aceasta…