61 de persoane au fost arestate si 4.5 milioane de dolari in criptomonede au fost confiscate intr-o operatiune condusa de Biroul Federal de Investigatii care viza traficul de droguri pe Darknet.
Operatiunea SaboTor, jocul cuvintelor sabotaj si Tor, software-ul folosit pentru a accesa darknet-ul, a fost efectuata de echipele Joint Criminal Opioid si Darknet Enforcement din 11 ianuarie pana pe 12 martie. Aceasta a implicat o serie de raiduri intr-un efort de a stopa comertul online cu droguri.
Alte organisme guvernamentale implicate in operatiune au fost Administratia pentru Imigratie, Imigratia si Aplicarea Vamilor, Investigatii in Securitatea Nationala, Serviciul Vamal si Protectie la Frontiera, Serviciul de inspectie postala din S.U.A., Departamentul de Justitie si Departamentul Apararii. Avand in vedere natura comertului cu droguri pe darknet, o parte intunecata a internetului accesibila numai cu software-ul Tor, Agentia Uniunii Europene pentru Cooperare in Asigurarea Legii, cunoscuta sub numele de Europol, a participat, de asemenea, la ancheta.
Au fost executate aproximativ 65 de mandate de perchezitie, autoritatile confiscand 299,5 kilograme de droguri, 51 de arme de foc si peste 7 milioane de dolari, constituind 4,5 milioane dolari in criptomonede, 2,48 milioane dolari in numerar si 40.000 dolari in aur.
“Aplicarea legii este cea mai eficienta atunci cand lucram impreuna, iar J-CODE este varful global al luptei impotriva traficului online de opiacee”, a declarat directorul FBI, Christopher Wray, intr-o declaratie. “Criminalii au adoptat intotdeauna inovatii si noi tehnologii pentru a-si atinge obiectivele ilicite si este treaba noastra sa ne adaptam si sa ramanem in fata amenintarii”.
Cincizeci de conturi asociate activitatii criminale online au fost inchise in acelasi timp. Dar asa cum s-a vazut din nou, FBI si ceilalti joaca aparent un joc de Whack-A-Mole, deoarece site-urile alternative pe darknet iau repede locul celor eliminate.
Cu toate acestea, acesta nu este mesajul impartasit de autoritatile de aplicare a legii.
“Darknet-ul nu este la fel de intunecat pe cat credeti”, a remarcat directorul executiv al Europol, Catherine De Bolle. “Cand cumperi sau vand bunuri ilegale on-line, nu esti ascuns de organele de drept si te pui in pericol. Aceasta abordare coordonata la nivel international demonstreaza determinarea organelor de drept de a combate criminalitatea pe darknet si de a reduce numarul de persoane care cad victima criminalilor care vand produse care pun in primejdie viata sau le inseala pentru castiguri “.
Actiuni internationale anterioare asupra site-urilor darknet includ Alphabay in 2017.
Gospodarii din intreaga lume sunt mereu dornici sa gaseasca metode prin care sa isi usureze…
Calatoriile si descoperirea celor mai putin cunoscute colturi ale lumii reprezinta un vis al multor…
Oaspetii apreciaza un hotel sau o pensiune in functie de mai multe criterii. Printre acestea…
Situatia personala, profesionala, politica sau economica din tara te-a determinat sa emigrezi, singur sau alaturi…
Ti-ar placea ca, atunci cand spui cel mai important „Da“ din viata ta – acela…
Turcia este destinatia preferata de majoritatea turistilor. Poarta Orientului, legatura dintre Europa si Asia, aceasta…