FBI a incercat sa-l determine pe CEO-ul companiei de telefonie criptata Phantom Secure, Vincent Ramos, sa instaleze un backdoor in serviciul sau, astfel incat agentia sa poata spiona membrii Cartelului Sinaloa.

 

FBI, impreuna cu politia canadiana si australiana, au efectuat un raid asupra Phantom Secure anul trecut, procurorii care acuzandu-l pe Ramos de conspiratie pentru a conduce afaceri ilegale si conspiratie pentru distribuirea stupefiantelor. In special, autoritatile l-au acuzat pe Ramos ca a vandut in mod deliberat dispozitive mobile criptate – care aveau camere de luat vederi, microfoane si cele mai multe functii de conectivitate anulate si o versiune a „Pretty Good Privacy” instalata pentru a rula mesajele de peste mari, precum si un tracker GPS pentru sefii de cartel pentru a le monitoriza angajatii – pentru membri ai sindicatului Sinaloa, facandu-l sa fie asociat al afacerii lor cu droguri.

 

Ramos a pledat vinovat in octombrie 2018 de a conduce o intreprindere infractionala care a facilitat traficul de droguri, potrivit Motherboard, cu un comunicat de presa al Biroului Avocat al SUA, care a declarat ca a acceptat, de asemenea, sa predea 80 milioane USD in numerar si zeci de milioane de dolari in alte active „variind de la conturi bancare, la case, la un Lamborghini, la conturi de criptomonede, la monede de aur. ”Procuratura a sustinut ca, spre deosebire de companiile tehnologice traditionale, cum ar fi Apple si Google, criptarea lui Ramos nu a fost intamplatoare si a fost conceputa intentionat pentru a permite crima organizata. In acest scop, au produs dovezi care aratau angajatilor Phantom Secure oferind consultanta si suport tehnic agentilor sub acoperire care pretind in mod deschis ca au comis infractiuni.

 

Cu toate acestea, saptamana aceasta, o sursa care il cunoaste pe Ramos personal a declarat pentru Motherboard ca FBI i-a oferit o intelegere: „oportunitatea de a savarsi in mod semnificativ mai putin timp daca identifica utilizatorii sau incorporeaza / da acces la un backdoor”, ceea ce inseamna un mod ascuns pentru autoritati de a spiona membrii cartelului folosind dispozitivele. Aceasta oferta a fost confirmata de cel putin una din celelalte surse ale site-ului. Cand Ramos a spus ca nu are experienta tehnica pentru a instala de fapt un astfel de backdoor, FBI i-a spus sa contracteze un alt angajat Phantom Secure pentru a face acest lucru.

 

El a refuzat, a scris Motherboard, desi FBI a incercat ulterior sa adune adrese de e-mail de la Phantom Secure cand a eliminat intreaga retea, solicitand utilizatorilor sai sa trimita adrese de e-mail in scopuri false de suport:

O a treia sursa a declarat pentru Motherboard „Nu a oferit niciodata fortelor de ordine un backdoor in Phantom Secure. El nu a facut asta. ”Cand a fost intrebat daca FBI a solicitat inca acces, sursa, care a lucrat direct la caz, a spus:„ Practic, este tot ce vreau sa spun. El nu a dat fortelor de ordine un backdoor in Phantom Secure. ”

 

… FBI-ul a obtinut totusi informatii valoroase in reteaua Phantom. Dupa ce FBI a inchis reteaua, agentia a condus pe scurt un portal care le-a permis clientilor sa „verifice” daca adresa lor de e-mail a fost inclusa in lista clientilor afectati. Nu este clar ce a facut FBI cu adresele de e-mail introduse pe acest portal.

 

Ramos „a respectat confidentialitatea clientilor, oricine ar fi fost”, a spus sursa care l-a cunoscut-o personal.

 

Fortele de ordine federale au purtat ani batalii existentiale impotriva tehnologiei de criptare, sustinand ca acesta interfereaza cu investigatiile penale. FBI a cerut public ca Apple sa construiasca un backdoor in iPhone-uri pentru a-i ajuta in investigarea terorismului in 2015 (in cele din urma a fost fortata sa apeleze la hackeri privati), in timp ce un grup de lucru de stat federal a incercat sa constranga Facebook sa faca acelasi lucru pentru platforma Messenger in timpul unei anchete asupra bandei transnationale Salvadoran MS-13. De asemenea, FBI s-a bazat pe Microsoft pentru a construi un backdoor in software-ul sau de criptare Bitlocker.

 

Drept raspuns, companiile tehnologice au apelat in general la principiile de baza de securitate, si anume ca construirea oricarei parti posterioare intr-un sistem criptat are riscul semnificativ de a compromite datele fiecarui alt utilizator daca tertii nocivi invata despre metoda specifica implicata. Dupa cum a mentionat Wall Street Journal la inceputul acestui an, acestea au facut fata presiunilor internationale suplimentare, dupa ce guvernele Regatului Unit si Australiei au adoptat legi „care faciliteaza aplicarea legii sa oblige companiile tehnologice sa transmita date”.

 

Autoritatile americane au precizat in mod repetat ca nu considera ca problema este solutionata. La inceputul acestui an, directorul FBI, Christopher Wray, a spus unei audiente la Conferinta RSA ca „Nu poate fi o stare finala durabila pentru ca sa existe un spatiu complet nelimitat, care sa depaseasca cu totul fortele de ordine pe care criminalii sa le ascunda. Trebuie sa gasim o modalitate de a rezolva aceasta problema. ”

 

Ramos a primit noua ani de inchisoare in mai 2019, dar urmarirea sa nu a fost sfarsitul saga Phantom Secure. La inceputul acestei saptamani, CBC a raportat ca arestarea sa originala a condus la informarea clasificata a Politiei Regale Canadiene care este prezentata pe piata neagra.