Categorii: CryptoTech

Cum functioneaza tranzactiile cu Bitcoin?

Cum functioneaza tranzactiile cu Bitcoin – Aparitia Bitcoin a revolutionat sistemul de plati prin eliminarea sistemelor centralizate si a intermediarilor, de multe ori scumpi. Pentru a clarifica lucrurile, haideti sa studiem un sistem de plati centralizat si sa il comparam cu Bitcoin-ul.

 

Platile centralizate

 

Platile prin metodele traditionale sunt facute cu ajutorul intermediarilor (institutii financiare cu diferite roluri si nivele de incredere).

 

Care sunt caracteristicile unui astfel de sistem?

– tranzactii reversibile

– intermediarii retin un procent, ceea ce determina o crestere a costului tranzactiei, si implicit a pretului, facand ca tranzactiile mici sa fie ineficiente

– reversibilitatea platilor creste costul serviciilor irevocabile (tranzactia a fost anulata de catre client, dar furnizorul a platit deja)

– din moment ce plata poate fi anulata, vanzatorul este nesigur, si are nevoie de informatii suplimentare din partea cumparatorului

– frauda este inevitabila

 

Dar daca ar exista un sistem care sa permita tranzactiile intre doi participanti, fara sa implice un intermediar? Costul anularii tranzactiilor ar face ca frauda sa devina neprofitabila, iar mecanismele pe baza de garantii ar proteja clientii.

 

Acesta este rolul Bitcoin, o moneda care se bazeaza pe tehnologia blockchain.

 

Cum functioneaza?

 

Informatiile sunt stocate in asa numitele block-uri. Cand un block este la capacitate maxima (1 MB), alt block apare. Block-urile sunt conectate in mod liniar, unul dupa celalalt, si fiecare block contine informatii (hash) despre block-ul anterior. Prin urmare, tranzactiile pot fi urmarite pana la primul block.

 

Monedele digitale sunt definite drept o serie de semnaturi digitale. Persoana X trimite moneda catre persoana Y atasand hash-ul tranzactiei anterioare si cheia publica a persoanei Y la moneda digitala. Dar cum isi da seama persoana Y de cate ori a cheltuit persoana X aceasta moneda? Va avea nevoie sa stie ca proprietarii anteriori nu au desfasurat o alta tranzactie inainte de a ii trimite moneda. Pentru a putea urmari acest lucru, datele si orele tranzactiilor sunt trecute in block. Astfel, in cazul in care exista mai multe tranzactii cu aceeasi moneda, doar prima este valida, restul fiind respinse. Insa nu este nevoie sa va faceti griji cu privire la folosirea multipla a unei monede, intrucat tot istoricul acesteia este mentionat in hash-ul la care au acces toti participantii la tranzactie.

 

Din punctul de vedere al utilizatorului, lucrurile arata astfel: persoana X isi deschide wallet-ul, introduce adresa destinatarului si suma, 2.5 Bitcoin, de exemplu, si semneaza folosind cheia privata. Cheia publica, sau adresa Bitcoin, este adresa dumneavoastra in blockchain, si este vizibila pentru toata lumea, in timp ce cheia privata functioneaza ca o parola.

 

In interiorul sistemului, o tranzactie va fi compusa din trei informatii:

1. Date de intrate – Informatii despre locul de stocare al monedelor persoanei X.

2. Suma – Numarul monedelor tranzactionate

3. Date de iesire – Adresa persoanei Y

 

Date de intrare si date de iesire

 

Asa cum ati aflat deja, Bitcoin-ul exista sub forma unor inregistrari electronice de tranzactii. Spre exemplu, persoana X are un Bitcoin primit de la persoana Y si trei Bitcoin primiti de la persoana Z. Tranzactiile au fost inregistrate separat. In wallet-ul persoanei X cele patru monede vor fi stocate separat, nu vor fi inregistrate ca o singura tranzactie de patru Bitcoin.

 

Sa presupunem, mai departe, ca persoana X vrea sa trimita 2.5 Bitcoin catre persoana Y. Sistemul va incerca sa gaseasca o suma, sau o combinatie de sume care sa compuna valoarea de 2.5 Bitcoin. Date fiind intrarile stabilite mai sus, de 1, respectiv 3 Bitcoin, nu exista nicio operatie posibila pentru a ajunge la valoarea de 2.5 monede. Cele trei monede primite de la persoana Z nu pot fi fragmentate.

Prin urmare, persoana X va trebui sa trimita, de fapt, 3 monede, 2.5 catre persoana Y, si 0.5 inapoi catre wallet-ul propriu. Utilizatorul nu va sesiza acest mod de functionare, intrucat acest gen de operatiuni sunt executate de catre platformele de tranzactionare sau de catre wallet-uri.

Echipa Ryze

Articole recente

Tocatoarele de crengi sunt potrivite si pentru lucerna si coceni? Raspunsul utilizatorilor!

Gospodarii din intreaga lume sunt mereu dornici sa gaseasca metode prin care sa isi usureze…

2 years în urmă

Exploreaza lumea fara limite! Iata ce beneficii iti ofera serviciul de inchirieri masini!

Calatoriile si descoperirea celor mai putin cunoscute colturi ale lumii reprezinta un vis al multor…

2 years în urmă

Iata cum sa iti surprinzi oaspetii cu cele mai elegante si parfumate cosmetice hoteliere de pe piata!

Oaspetii apreciaza un hotel sau o pensiune in functie de mai multe criterii. Printre acestea…

2 years în urmă

Permisul de barca clasele C, D si S poate face diferenta, in primele luni in alta tara!

Situatia personala, profesionala, politica sau economica din tara te-a determinat sa emigrezi, singur sau alaturi…

3 years în urmă

Fa-ti cununia civila pe mare si lasa-te luata de… valurile iubirii!

Ti-ar placea ca, atunci cand spui cel mai important „Da“ din viata ta – acela…

3 years în urmă

Am intrebat 100 de romani de un last minute. “Turcia”, au raspuns majoritatea dintre ei!

Turcia este destinatia preferata de majoritatea turistilor. Poarta Orientului, legatura dintre Europa si Asia, aceasta…

3 years în urmă