Organele de reglementare ale politicilor concurentiale din Europa au amendat miercuri Google Adwords, pentru a treia oara in mai putin de doi ani, si au ordonat gigantului tech Google sa plateasca 1.49 miliarde de euro(1.7 miliarde de dolari), pentru blocarea accesului rivalilor la afacerea de publicitate online.

Verdictul urca suma cu care Google a fost amendata de Uniunea Europeana la 10 miliarde de dolari, si vine intr-un moment in care companiile de tehnologie ale lumii se confrunta cu presiuni imense cu privire la legislatie, si cu atacuri politice feroce in legatura cu incalcarile reglementarilor legate de datele personale, cu dezinformarea din mediul online, dar si cu alte abuzuri.

Cu toate acestea, ultima dintre aceste penalizari nu pare sa aiba vreun efect negativ major asupra activitatii Google Adwords. Aceasta are legatura cu anumite practici, pe care compania sustine ca nu le mai pune in aplicare, iar suma este doar o fractie din profitul de 31 de miliarde pe care Alphabet, compania parinte a Google, l-a facut anul trecut. De altfel, actiunile Alphabet au crescut miercuri cu doua procente pe Wall Street.
Reglementarile Uniunii Europene se aplica sectiunii Google Adwords – atunci cand Google vinde anunturi langa rezultatele cautarilor Google, pe site-uri terte.

Investigatorii au descoperit ca Google a strecurat clauze de exclusivitate in contractele inchieiate cu aceste site-uri, clauze care interziceau acestora sa afiseze anunturi plasate similar, dar vandute de rivalii Google.

Ca rezultat, cei care promoveaza anunturi dar si proprietarii site-urilor : “Au avut putine optiuni si cel mai probabil au trebuit sa plateasca preturi mai mari, care mai apoi vor fi pasate catre consumatori”, a afirmat comisarul comisiei concurentei a Uniunii Europene, Margrethe Vestager. Aceasta a mai afirmat ca: “Oricine a avut de suferit din cauza acestor practici, poate cere compensatii prin intermediul tribunalelor nationale.”

Organele de reglementare ale UE au inceput ancheta in 2016 – la sapte ani dupa ce Microsoft a depus o plangere – desi pana atunci Google deja facuse niste schimbari pentru a permite clientilor o mai mare libertate in afisarea anunturilor. Din acest motiv, organele de reglementare nu au cerut un remediu specific al situatiei, pentru a restabili echilibrul competitional.

Insa, Vestager a spus ca se pare ca rivalii nu au mai putut sa prinda din urma gigantul Google, iar unii dintre acesta sunt “chiar mici”. Prin contrast, UE a afirmat faptul ca Google Adwords detine mai mult de 70 % din piata de publicitate care ruleaza pe site-urile terte.

Google Adwords nu a precizat daca va face apel

Vicepresedintele pentru afaceri globale al Google, Kent Walker, a spus intr-o declaratie : “Am facut, deja, o gama larga de schimbari la produsele noastre, pentru a ne adresa ingrijorarilor comisiei. Pe parcursul lunilor ce vor urma, vom face si alte imbunatatiri pentru a le oferi rivalilor din Europa mai multa vizibilitate.”

Analistul in marketing electronic, Bill Fisher a notat : “un val in crestere de dorinte” in directia schimbarii influentelor Big Tech si a spus: “chiar daca verdictul UE se aplica numai operatiunilor europene ale Google, acestia ar trebui sa inceapa sa se deschida, sa devina mai transparenti si sa ia in considerare schimbarea unora dintre practicile sale de afaceri ” la nivel mondial.

La inceputul acestei luni, un grup de experti britanici a recomandat guvernului sa schimbe directia dominarii unor giganti precum Facebook, Amazon sau Google. In SUA, candidatul democrat la presedentie, Elizabeth Warren a propus divizarea celor mai mari companii americane de tehnologie, acuzandu-le ca detin prea multa putere.

In aceasta saptamana, ca si parte a unei intelegeri cu ACLU, Facebook a acceptat sa isi revizuiasca sistemele de anunturi, pentru a preintampina discriminarea in anunturile imobiliare, de creditare si de angajare.

Uniunea Europeana a condus in lupta pentru promovarea unor reglementari mai dure impuse marilor companii de tehnologie. In afara de a opri practicile anticoncurentiale al Microsoft si Intel, UE a sustinut reguli mai stricte in legatura cu activitatile Facebook si ale altor companii de social media.

Legislatorii SUA nu au fost atat de duri, desi Comisia Federala de Comert a creat recent o divizie speciala axata pe prevenirea practicilor anticoncurentiale in industrie.

Anul trecut, Vestager a amendat Google cu o suma record de 4.34 miliarde de euro( 5 miliarde de dolari la acea vreme ) pentru ca a fortat producatori de telefoane mobile care foloseau sistemul de operare Android sa instaleze Google search, Google Adwords si aplicatii de browser.

In 2017, a mai amendat Google cu 2.42 miliarde de euro ( 2,7 miliarde de dolari ) pentru ca a manipulat rezultatele cautarilor pentru cumparaturi online si a directionat vizitatorii catre propriul serviciu de shopping online, Google Shopping, in detrimentul rivalilor.

Google , care a facut apel pentru aceste doua amenzi primite anterior, a declarat ca a facut de atunci modificari la rezultatele sale, legate de cumparaturi si ca va intreba utilizatorii europeni ai telefoanelor cu sistem de operare Android daca vor sa foloseasca alte aplicatii de cautare in browsere.