Oamenii de stiinta din SUA si Hong Kong au dezvoltat un ochi sintetic care functioneaza ca unul real. Cu senzori care imita fotoreceptorii gasiti intr-un ochi uman, noul prototip „bionic” ar putea fi folosit intr-o zi pentru a restaura vederea persoanelor care si-au pierdut-o.
„Ochiul biomimetic”, cum a fost denumit de catre echipa de cercetare, este o imbinare intre tehnologia moderna si a designul propriu al naturii. Este format dintr-o retina artificiala emisferica si o serie de senzori care capteaza si transmit o imagine live. A-l face sa interfete cu un creier uman este destul de complicat.
Medicina moderna este destul de incredibila. De-a lungul anilor, oamenii de stiinta si medicii au descoperit modalitati de a inlocui unele dintre componentele vitale ale corpului cu versiuni artificiale care pot restabili calitatea vietii unei persoane sau chiar le pot salva de la moarte.
Ochii, insa, sunt destul de speciali, iar modul in care comunica cu creierul inseamna proiectarea unuia artificial si implantarea nu este la fel de simpla ca „plug-and-play”. Obtinerea unui dispozitiv care sa interfete cu creierul uman este un obstacol imens.
Cea mai mare provocare pe care cercetatorii au depasit-o este aceea de a pune tehnologia intr-o forma sferica care ar putea fi folosita ca implant. Deocamdata nu au testat dispozitivul pe o fiinta vie, dar este foarte aproape.
Dupa cum raporteaza Daily Mail, cercetatorii pregatesc deja teste atat la animale, cat si la oameni. Cu toate acestea, mai raman multe de facut, iar oamenii de stiinta observa repede ca dispozitivul in starea sa actuala este doar inceputul a ceea ce ar putea fi posibil in cativa ani.
In starea sa actuala, capacitatea ochilor de a reda imagini nu este grozava. Produce o imagine cu rezolutie scazuta, capabila sa redea literele alfabetului, dar imaginile mai complicate vor necesita o densitate mai mare de senzori. Acest lucru ar putea suna ca un detriment masiv, dar cercetatorii spun ca, pe masura ce tehnologia evolueaza, densitatea senzorilor si rezolutia imaginii rezultate ar putea de fapt sa bata un ochi uman adevarat.
Ochiul sintetic este luat in considerare si pentru aplicatiile robotice. Ideea unui robot inteligent artificial cu vedere mai buna decat a noastra este putin nelinistitoare, dar asta poate fi viitorul.
Gospodarii din intreaga lume sunt mereu dornici sa gaseasca metode prin care sa isi usureze…
Calatoriile si descoperirea celor mai putin cunoscute colturi ale lumii reprezinta un vis al multor…
Oaspetii apreciaza un hotel sau o pensiune in functie de mai multe criterii. Printre acestea…
Situatia personala, profesionala, politica sau economica din tara te-a determinat sa emigrezi, singur sau alaturi…
Ti-ar placea ca, atunci cand spui cel mai important „Da“ din viata ta – acela…
Turcia este destinatia preferata de majoritatea turistilor. Poarta Orientului, legatura dintre Europa si Asia, aceasta…