Persoanele aflate in spatele unei inselaciuni de tip criptocurrency din Coreea de Sud au inselat aproximativ 56.000 de investitori cu 18.5 milioane de dolari, declara politia.
Potrivit unui raport al Korea JoongAng Daily, Biroul de Politie Judiciara Speciala din Seul pentru Securitate Publica a arestat directorii executivi ai unui site de cumparaturi on-line si o firma de tip “bitcoin”, identificati prin numele de familie Lee si Bae, precum si alte 10 persoane banuite ca au fost implicate in schema de tip Ponzi.
Biroul politiei a declarat ca directorii executivi au format anul trecut un site de cumparaturi “numai pentru membri” si un schimb de criptomonede in cartierul Gangnam din sudul Coreei de Sud, capitala Seul. Incepand din mai pana in octombrie 2018, acuzatul recruta membri pentru o taxa anuala de membru de 330.000 (288 $) sau o taxa de prima “premium” de 990.000 won ($ 864), oferind de asemenea statut de membru de 10 ani care includea reduceri la articole.
In special, biroul de politie a folosit “investigatorul” inteligentei artificiale (AI) pentru a urmari schema Ponzi.
“Prin intermediul cuvintelor cheie precum Ponzi, membrii de imprumut si de recrutare, am reusit sa invatam AI-ul schemele Ponzi”, a declarat un membru al echipei de investigare pentru echipa de stiri.
Dupa cum este tipic pentru schemele Ponzi, site-ul de cumparaturi a oferit recompense membrilor pentru recrutarea de noi victime: 60.000 castigati (52 $) in numerar pentru fiecare nou membru si 120.000 castigati (104 $) recrutorului initial daca un nou membru a convins o alta persoana sa se alature.
Membrii au fost, de asemenea, recompensati intr-o criptomoneda numita moneda M emisa de exchange-ul asociat. Lee si Bae i-au ademenit pe investitori si cu tokenul, spunandu-le ca pretul lor va creste de la 200 ($ 0,17) la 600 (0,52 $) si ca vor castiga “imediat” daca au investit.
Exchange-ul a avut aproximativ 200 de birouri, iar directorii fiecaruia au primit recompense in numerar pentru fiecare membru suplimentar recrutat peste 20 de membri, potrivit raportului. Inselatoria presupusa a vizat investitorii cu putine cunostinte despre criptomonede, in special persoanele in varsta, de a investi in schema ilegala.
Directorii executivi – care au obtinut aproximativ 21,2 miliarde (18,5 milioane de dolari), castigati din taxele de membru si vanzarile token – au ascuns informatiile lor contabile pe un server corporativ din Japonia. Cand a inceput ancheta, ei si-au mutat biroul de contabilitate intr-un sediu privat si au ascuns un calculator in masina unui angajat pentru a fi folositi atunci cand este necesar.
Gospodarii din intreaga lume sunt mereu dornici sa gaseasca metode prin care sa isi usureze…
Calatoriile si descoperirea celor mai putin cunoscute colturi ale lumii reprezinta un vis al multor…
Oaspetii apreciaza un hotel sau o pensiune in functie de mai multe criterii. Printre acestea…
Situatia personala, profesionala, politica sau economica din tara te-a determinat sa emigrezi, singur sau alaturi…
Ti-ar placea ca, atunci cand spui cel mai important „Da“ din viata ta – acela…
Turcia este destinatia preferata de majoritatea turistilor. Poarta Orientului, legatura dintre Europa si Asia, aceasta…