China va solicita operatorilor de telecomunicatii sa colecteze scanari de fata in magazinele fizice incepand de duminica, potrivit autoritatii din domeniul tehnologiei informationale a tarii, intrucat Beijingul continua sa consolideze controalele cibernetice.
In septembrie, ministerul chinez al industriei si tehnologiei informatiei a emis un aviz cu privire la „protejarea drepturilor si intereselor legitime ale cetatenilor online”, care prevedea reguli pentru aplicarea inregistrarii cu nume real.
Notificarea a spus ca operatorii de telecomunicatii ar trebui sa utilizeze „inteligenta artificiala si alte mijloace tehnice” pentru a verifica identitatile oamenilor atunci cand achizitioneaza un nou numar de telefon. Un reprezentant al serviciului pentru clienti China Unicom a declarat pentru AFP ca cerinta de „potrivire a portretului” din 1 decembrie inseamna ca toti clientii care se inregistreaza pentru un nou numar de telefon ar putea fi nevoiti sa se inregistreze intorcand capul si clipind.
“In urmatorii pasi, ministerul nostru va continua sa … sporeasca supravegherea si inspectia … si va promova strict gestionarea inregistrarii cu nume reale pentru utilizatorii de telefon”, se arata in anuntul din septembrie. Desi guvernul chinez a facut eforturi pentru inregistrarea cu nume real a utilizatorilor de telefon din 2013 – adica cartile de identitate sunt legate de noi numere de telefon – miscarea catre partea AI vine pe masura ce tehnologia de recunoastere faciala capata tractiune in China, unde tehnologia este folosita pentru orice, de la verificari la supermarketuri pana la supraveghere.
Online, utilizatorii de retea sociala chinezi au reactionat cu o combinatie de suport si ingrijorare la notificarea de verificare faciala din 1 decembrie, cu unele ingrijorari de exprimare a datelor biometrice ale acestora putand fi scurse sau vandute. „Este un pic prea mult”, a scris un utilizator pe Twitter ca Weibo, comentand sub un articol despre noile reguli. „Control si apoi mai mult control”, a postat un altul. In timp ce cercetatorii au avertizat asupra riscurilor de confidentialitate asociate cu colectarea datelor de recunoastere a fetei, consumatorii au imbratisat pe larg tehnologia – desi China a vazut unul dintre primele sale procese privind recunoasterea faciala luna trecuta.
La inceputul lunii noiembrie, un profesor chinez a inaintat o cerere impotriva unui parc de safari din Hangzhou, provincia estica a Zhejiang, pentru ca a cerut scanarea fetei pentru intrare, potrivit instantei locale. Pe langa utilizatorii de telefonie mobila, site-ul de socializare chinez Weibo a fost fortat sa introduca inregistrarea cu nume real in 2012.
Supravegherea retelelor de socializare a crescut in ultimii ani ca parte a presiunii guvernului chinez de a „promova dezvoltarea sanatoasa si ordonata a internetului, a proteja securitatea statului si interesul public”.
Related posts
Crypto Fear Level
