Departamentul de Justitie a anuntat marti ca a formulat acuzatii penale impotriva a opt persoane in cazul a 13 acuzatii legate de o schema digitala de frauda a anunturilor publicitare, numita “3ve”, in valoare de zeci de milioane de dolari. Schema, care a inclus trei operatiuni separate, a fost descoperita de Google si firma de detectare a fraudei White Ops.

De ce conteaza: operatiunea a fost una dintre cele mai mari si mai sofisticate scheme care au fost descoperite vreodata, constand in taxarea agentilor de publicitate pentru afisari false de anunturi. Descoperirea a necesitat o colaborare fara precedent intre autoritati competente si zeci de grupuri din sectorul privat, dintre care multi sunt concurenti.

Modul nostru de gandire: este mai usor sa se lege un astfel de efort comun intre companii si autoritati atunci cand exista prejudiciu financiar, dar chiar si asa, acest tip de colaborare incepe sa fie din ce in ce mai frecventa in domeniul media. Neutralizand retelele automatizate de dezinformare, nu vor mai exista stimulente financiare pentru acestea.

Fii inteligent: Craig Silverman de la Buzzfeed, cel care a publicat articolul: “Cu acuzatiile de astazi si oprirea sistemelor 3ve, Departamentul de Justitie recunoaste frauda publicitara exact asa cum este: o industrie criminala globala care fura miliarde fara teama de a raspunde in fata legii.”

Detalii: Rechizitoriul a fost desigilat in instanta federala din Brooklyn. Opt barbati – cinci din Rusia, unul din Rusia si Ucraina si doi din Kazahstan – au fost acuzati de incalcari grave ale legii, inclusiv frauda electronica, intruziune pe computer, furt de identitate agravata si spalare de bani. Trei dintre cei opt au fost arestati.

Unii experti considera ca noul sistem de frauda are reminescentele faimoasei fraude MethBot din 2016, in Rusia.

Cum functioneaza: infractorii au lansat retele false de anunturi, fortand reclamele sa se incarce pe pagini web fabricate si incasand, in schimb, veniturile din anunturi. In timp ce aceasta operatiune este diferita de Methbot, o parte din aceeasi infrastructura care a ajutat la realizarea schemei de frauda acum doi ani a fost utilizata si acum.

Transpunere in cifre, pentru a va forma o vedere de ansamblu despre cat de complexa si avansata a fost operatiunea:
Oficialii spun ca “zeci de milioane” de dolari din publicitate au fost obtinuti ilegal.
Pe Google, operatiunea a implicat mai mult de 10.000 de site-uri contrafacute, peste 60.000 de conturi care vand anunturi prin intermediul a peste un milion de adrese IP compromise si a procesat mai mult de 3 miliarde de licitatii zilnic.
Curtea federala din Brooklyn a emis mandate de sechestru prin care autorizeaza FBI-ul sa preia controlul asupra a 31 de domenii web si sa preia informatii de la 89 de servere care faceau parte din infrastructura botnet angajata in schema de frauda.

Cum au descoperit-o: White Ops si Google au lucrat impreuna anul trecut pentru a identifica si investiga operatiunea infractionala, ceea ce a dus la sesizarea si implicarea autoritatilor. White Ops spune ca a fost un adevarat un efort trans-industrial.

“La inceputul acestei colaborari conduse de FBI am fost in aceeasi camera cu unele dintre cele mai mari platforme de pe internet, peste o duzina de agenti ai FBI, precum si procurori federali ai Departamentului de Justitie. A fost un moment de cotitura in istoria fraudei electronice. ”
– Hassan

Imaginea de ansamblu: Industria anunturilor digitale este extrem de vulnerabila la astfel de tipuri de frauda, intrucat sunt foarte multi bani in joc (273 de miliarde de dolari la nivel mondial, conform eMarketer) si exista foarte putine reglementari sau supravegheri ale tranzactiilor.

Pentru a complica problemele, in mediul online infractorii pot opera mult dincolo de jurisdictiile lor fizice, ceea ce inseamna ca, de obicei, organele internationale de aplicare a legii trebuie sa colaboreze pentru a identifica si a dizolva astfel de operatiuni.

Ce urmeaza: Industria, condusa in mare parte de Google, pionul dominant in domeniul afacerilor digitale globale, a incercat a incercat sa impuna o serie de reglementari pentru a combate aceasta problema. Desi aceste masuri au fost adoptate pe scara larga, acestea sunt inca departe de a fi pe deplin implementate cand vine vorba de agentiile de publicitate. In acelasi timp infractorii devin din ce in ce mai sofisticati in privinta modului de a bate sistemul si a evita detectarea.

Concluzie: publicitatea digitala ar fi trebuit sa aduca mai multa transparenta sectorului publicitar, insa natura sa din ce in ce mai automatizata a facut-o susceptibila la frauda. Lipsa unei supravegheri corespunzatoare ingreuneaza detectarea schemelor frauduloase, si in multe cazuri, acestea sunt descoperite prea tarziu. Colaborarea si autoreglementarea sunt cele doua metode de a pastra increderea in piata digitala.