Distrugerea unui satelit de catre India a fost numita “o decizie groaznica” de catre NASA, care sustine ca ramasitele pun in pericol Statia Spatiala Internationala, si astronautii de la bordul acesteia.

Jim Bridenstine, director la NASA, s-a adresat angajatilor la cinci zile dupa ce India a aruncat in aer un satelit, in cadrul unei lansari de racheta despre care se spune ca ar fi adus tara in topul marilor puteri spatiale.

Satelitul s-a spart in bucati, multe dintre ele fiind periculos de mari, dar prea mici pentru a fi urmarite. “Am reusit sa indentificam 60 de bucati, dintre cele suficient de mari pentru a fi identificate, vorbim de aproximativ 10 centimetri”, a spus Bridenstine.

Satelitul indian a fost distrus la o altitudine relativ joasa, de 300 de kilometri, mult sub Statia Spatiala Internationala si sub alti sateliti.

Insa Bridenstine sustine ca 24 dintre bucati au ajuns deasupra statiei. “Este groaznic sa creezi un astfel de eveniment care sa trimita resturi peste Statia Spatiala Internationala. Acest gen de activitate nu este compatibila cu viitorul omului in spatiu. Este inacceptabil, iar NASA trebuie sa explice foarte clar impactul pe care acest comportament il poate avea.”

Armata SUA urmareste obiectele din spatiu pentru a prezice riscul de coliziune cu Statia Spatiala sau cu satelitii. Sub radar se afla peste 23.000 de obiecte cu dimensiuni de peste 10cm. Acestea includ aproximativ 10.000 de bucati de ramasite, dintre care peste 3000 au fost create in urma unui singur eveniment, un test chinez anti-satelit care a avut loc in 2007.

In urma testului condus de India, riscul de coliziune cu Statia Spatiala Internationala a crescut cu 44% in doar 10 zile, spune Bridenstine. Insa riscul se va disipa in timp, pe masura ce o parte din ramasite vor arde la intrarea in atmosfera.

Ministrul Afacerilor Externe din India a spus la momentul lansarii ca testul se va face in partea de jos a atmosferei pentru a se asigura ca nu vor exista ramasite in spatiu. “Ramasitele generate vor ajunge pe Pamant in cateva saptamani”, a spus acesta.

Lansarea a fost sarbatorita in India, insa a infruntat si critici datorate faptului ca a fost anuntata de primul ministru, Narendra Modi, desi guvernul ar trebui sa aiba alte preocupari date fiind alegerile din aceasta luna.
Fragmentele ramase in spatiu accentueaza problema deseurilor care orbiteaza pamantul. Expertii avertizeaza ca daca ramasitele nu vor fi tinute sub control, coliziunile vor deveni din ce in ce mai frecvente, si ar putea genera o cascada apocaliptica, cam ca in filmul Gravity.

Acest tip de reactie in lant intre obiectele care orbiteaza Pamantul se poate intampla daca o coliziune produce deseuri, iar acestea, la randul lor, declanseaza alte coliziuni. Aceasta s-ar produce pe parcursul catorva zeci de ani.

Specialistii estimeaza ca exista pana la 900.000 de fragmente mai mari decat o pietricica pe orbita Terrei in acest moment, potrivit unor modele statistice, si peste 34.000 de obiecte mai mari de 10 cm.

Chiar si coliziunile cu fragmentele minuscule pot fi catastrofale in spatiu, din cauza vitezei de minim 7.8 km pe secunda.

Preluat de pe The Guardian