Cat de important este un update al Windows 10? Raspunsul este, fara nicio indoiala, extrem de important, si iata de ce.
Toti cei care au petrecut timp muncind sau jucandu-se pe Windows PC au avut, cu siguranta, acel sentiment ca lucrurile nu mai merg cum trebuie. Sistemul de operare se incarca greu. Dureaza o eternitate sa lansezi aplicatiile. Fisierele se deschid cu viteza melcului. In anii trecuti aveai nevoie de instrumente suplimentare pentru a remedia aceasta problema, insa mai nou, Microsoft pune la dispozitia utilizatorilor numeroase sisteme de imbunatarire. Primul pas ar fi sa folosesti aceste instrumente, insa retine ca vei avea nevoie sa instalezi ultimul update Windows 10. Nu va mai fi niciodata necesar sa cumperi programe de la terti pentru a putea folosi calculatorul la performanta maxima, iar pe masura ce Windows 10 este din ce in ce mai folosit, astfel de aplicatii vor ramane in trecut.
Exista in acest moment doua seturi de optiuni disponibile pentru utilizatorii de Windows 10, fiecare cu puncte pro si contra.
Unul din punctele forte de necontestat ale utilitarelor terte este abilitatea acestora de a executa mai multe actiuni de sistem dintr-o interfata usor de folosit, de multe ori cu un singur click. Iolo System Mechanic, spre exemplu, iti da voie sa dai click pe o singura iconita pentru a incepe procesul de curatare a sistemului. Sistemul de operare nu are inca aceasta functie cu un click, cel putin nu inca, dar poate vom vedea un update Windows 10 pe aceasta tema.
In plus, aceste utilitare includ de multe ori optiunea de a sterge permanent datele nedorite, insa exista numeroase alte programe, platite sau gratuite, care se axeaza doar pe acest lucru. Programele de dezinstalare si de update sunt si ele, de multe ori, incluse in utilitare, insa sunt disponibile si ca software de tine statator, de la Ashampoo si IObit. Avantajul acestor instrumente este ca aduna numeroase functii la un loc.
Faptul ca Windows 10 nu are un buton care sa-ti imbunatateasca instant performanta PC-ului este un minus. Instrumentele de care ai nevoie exista, si sunt gratuite, insa va trebui sa sapi dupa ele. In plus, Microsoft nu recomanda folosirea altor programe, intrucat acestea altereaza registrele.
Daca ai rabdare sa explorezi Windows 10, nu vei avea nevoie de astfel de utilitare. In cazul in care este expert in acest sistem de operare, stii exact ce ai de facut, insa daca esti la inceput, sfaturile de mai jos te pot ajuta mult.
Odata cu trecerea timpului, datele de pe un HDD se imprastie, iar timpul de incarcare creste. Astfel, defragmentarea, care inseamna ca toate aceste date imprastiate sunt aduse la un loc, este esentiala. Din fericire, Windows are o optiune care iti permite sa faci acest lucru cu usurinta.
Va trebui sa lansezi aplicatia de defragmentare din Windows 10. Este suficient sa scrii defrag in bara de cautare, si iti va aparea optiunea Defragment and Optimize Drives. Va trebui sa selectezi, apoi, ce vrei sa degrafmentezi, si sa apesi pe Analyze. Instrumentul iti va scana PC-ul, si iti va afisa un procentaj. Apasa apoi pe Optimize, iar procesul de reparare incepe.
Daca doresti sa defragmentezi PC-ul regulat, da click pe optiunea Change Settings. Poti alege ca aceasta actiune sa aiba loc zilnic, saptamanal sau lunar.
Nota: Hardurile SSD nu au nevoie de defragmentare.
Storage Sense este un serviciu dezactivat, insa daca vrei sa iti pastrezi calculatorul in forma, iti recomand sa il activezi. Acesta sterge automat fisierele neimportante, precum cele din Recycle Bin si fisierele temporare, atunci cand ramai fara spatiu de stocare.
Poti gasi optiunea daca tastezi storage in casuta de cautare din bara Windows 10, si selectezi System Settings > Storage. Poti selecta si frecventa cu care Windows 10 executa Storage Sense, dand click pe optiunea “Schimba”. Din experienta noastra, acest tool este mult peste Windows Disk Cleanup.
Task Manager, care poate fi accesat folosind CTRL-Shift-Esc, iti permite sa controlezi ce aplicatii pornesc odata cu PC-ul, prin selectarea tab-ului Startup. Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de a micsora timpul de aprindere al calculatorului, deoarece fiecare aplicatie va incerca sa se lanseze atunci cand atingi butonul de pornire.
Odata ce Task Manager este deschis, poti activa, sau poti dezactiva un program de la a porni odata cu PC-ul, prin selectarea numelui sau cu click drepta, si alegerea respectivei optiuni.
Iti recomandam sa sortezi aplicatiile in functie de impactul avut asupra sistemului, si sa le dezactivezi pe cele marcate cu High, in afara cazului in care le folosesti frecvent, iar asteptarea merita. Serviciile cloud, precum Dropbox, Google Drive, sau One Drive, ar trebui sa ramana pornite, pentru a-si putea face sincronizarile.
In plus, ar trebui sa lansezi MSConfig pentru a verifica setarile de pornire. Unele aplicatii au un auto-update, sau o alta componenta, care continua sa se lanseze in fundal dupa ce calculatorul tau booteaza. Dupa ce deschizi MSConfig prin introducerea numelui sau in taskbar-ul de pe desktop, da click pe Servicii si debifeaza toate intrarile non-sistem de la aplicatii pe care nu le folosesti.
Unul dintre riscurile asociate vizitelor pe site-uri dubioase, si a descarcarii de programe gratuite, este posibila instalare a unor programe malitioase. Aceste aplicatii malware pot avea un impact negative asupra performantei PC-ului tau, si pot fi extrem de dificil de eliminat. In astfel de cazuri, ar trebui sa instalezi Malwarebytes Free, o aplicatie care remediaza problemele cauzate de software-ul nedorit.
Exista multe noi modalitati de a imbunatati performanta Windows 10, in afara celor mentionate aici. Asigura-te constant ca ai instalat ultimul update Windows 10, si urmeaza sfaturile care te avantajeaza, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Preluat de pe PC Mag
Gospodarii din intreaga lume sunt mereu dornici sa gaseasca metode prin care sa isi usureze…
Calatoriile si descoperirea celor mai putin cunoscute colturi ale lumii reprezinta un vis al multor…
Oaspetii apreciaza un hotel sau o pensiune in functie de mai multe criterii. Printre acestea…
Situatia personala, profesionala, politica sau economica din tara te-a determinat sa emigrezi, singur sau alaturi…
Ti-ar placea ca, atunci cand spui cel mai important „Da“ din viata ta – acela…
Turcia este destinatia preferata de majoritatea turistilor. Poarta Orientului, legatura dintre Europa si Asia, aceasta…